Интервю с Жечко Кюркчиев – основател и главен изпълнителен директор на TESY

В четвъртото издание на Noblesse Oblige 2019 е представено интервю с Жечко Кюркчиев на тема миналото и бъдещето на ТЕСИ и как служителите на компанията са двигател на нейния успех.

Заглавието на темата е: Хора от 12 националности са двигателят на компанията
Можете да видите цялото издание тук – https://online.fliphtml5.com/kxejh/zhur/#p=80

Пълното интервю:

Г-н Кюркчиев, обичайният въпрос е какво се промени за тези 27 години, но ние Ви питаме какво от самия старт на компанията до днес остана непроменено?

Отговорът ми може да е и само с една дума – духът. Да, духът ни остава непроменен в целия този период от време. Вярвам, че така ще е и в бъдеще. В TESY често си казваме, че ние обичаме да работим с плам. Влагаме в това, което правим, ум и сърце – така беше и в началото, когато за днешното оборудване и технологии, с които разполагаме, можехме само да мечтаем, така е и днес, защото не знаем как по друг начин бихме могли да работим, ако не влагаме в това, което правим, част и от самите нас. И понеже споменахте, че проектът TESY ще навърши 27 години през 2020 г., има и хора, които са с такъв стаж в компанията, т.е. от първите дни на нейното създаване до днес.

Кой е най-ценният бизнес съвет, който сте получил?

Обичам да се уча всеки ден от всички, с които съм в контакт, и от всичко, което ме заобикаля. Винаги се отнасям с голямо внимание към всяка информация, която определям като полезна и важна за развитието ми в личен план или за бизнеса като цяло. Точно за това обикновено ми е трудно да си спомня от кого, кога и къде съм прочел, чул, разбрал или осъзнал нещо, което ми е послужило. Не бих казал, че мога в момента да цитирам съвет, който да се е „врязал” по някакъв особен начин в спомените ми.

Кои са трите личностни качества, които считате, че са Ви помогнали най-много, за да превърнете TESY в европейски лидер?

Не обичам да говоря за себе си, затова съм много внимателен и в случаите, когато трябва сам да си давам оценка, поради което няма да отговоря конкретно, а ще обясня какъв е ефектът от тези ми качества. Първото е, че успявам да превърна моите мечти и амбиции в цел, която да привлече и увлече много знаещи и можещи, нежалещи сили и енергия хора – и тази характеристика носят голямата част от хората на TESY. На второ място ще кажа, че изповядваните от мен и споделяни от хората в компанията морал, ценности и бизнес философия за това, каква е нашата отговорност пред нашите контрагенти, без изключение – големи или не толкова, доставчици или клиенти – ни дава възможност да се гордеем с дългогодишни бизнес партньорства – почти с възрастта на компанията. И накрая – вярвам в това, че личният пример е най-убедителният начин да потвърдиш това, което би искал да кажеш на останалите да направят. Особено тогава, когато носиш отговорност за бизнес, който се генерира от работата на стотици хора в екип, винаги трябва да постъпваш по начин, който да не оставя въпроси и съмнения относно всяко отделно действие или решение.

Кое определяте като двигател за компанията?

Хората, които носят духа на TESY. И тук е мястото да кажа още, че в екипа на компанията вече работят хора от 12 националности и с всички тях прекрасно се разбираме на нашия TESY език.

Какъв е идеалният служител на TESY?

Енергичен, умен и иновативен, талантлив и открит, готов винаги за промяна.

От опита на предприемач с дългогодишен опит, каква година прогнозирате за българския бизнес?

Поредна добра година, ако макроикономическата ситуация се запази такава, каквато е днес. Виждам все повече примери за много добри български проекти, създадени и развити от български предприемачи и това е нормално – много по-трудно се намират ниши в развитите пазари, все още има много такива в нашата страна.

NOBLESSE OBLIGE е издание от бизнеса за бизнеса, на прага на 2020 г. какво е Вашето пожелание към читателите?

На първо място, здраве в личен план на всички, след което още много мъдрост и находчивост. Ще се опитам да обясня какво имам предвид. Много мъдрост има в нашето народно творчество и често обичам да си служа с примери от приказките, които съм чел като дете. Такава е, например, „Приказка за Неволята”. Така че за тези, които са я чели, трябва да е ясно – нека спрем да губим време в така популярната балканска черта вечно да се оплакваме и мрънкаме за това как винаги някой друг ни е виновен, как някой друг трябва да направи нещо за нас, а вместо това, просто да си запретнем ръкавите. Често даваме за пример развитите европейски държави. Всички сега пътуваме свободно и съвсем нормално е да се докосваме до постиженията на хората там – много впечатляващи достижения в инфраструктурата, образованието, здравеопазването, социалната среда, общество и пр. Пожелавам на всички, които правят бизнес в България, да се опитаме да направим поне по едно нещо от това, което сме видели и харесали някъде по света, за да върнем бизнес имиджа на родината ни такъв, какъвто великите български предприемачи като Атанас Буров, Пенчо Семов, Димитър Апостолов Ценов, Братя Георгиеви и много други са го създали, преди злополучната политическа промяна, случила се на България през 1944 година.

През 2020 г. ще се навършат 27 години от основаването на ТESY. Компанията днес осъществява продажби в над 54 държави и е третият по величина европейски производители на електрически бойлери и отоплителни уреди. Производството е разпределено в 4 завода на територията на град Шумен и град Смядово. TESY разполага с производствен капацитет от 1.5 милиона уреда годишно, а оборотът за 2019 г. ще е над 72 млн. евро. при реализирани над 1.1  млн. уреда.