Интервю с Таня Пейчинова, директор „Човешки ресурси“

 

Каква е стратегията, която TESY следва, когато говорим за служителите на компанията?

Основната цел, която сме си поставили е да бъдем предпочитан работодател във всички направления, в които TESY има екипи. Като водеща компания ние инвестираме в хората, в тяхното обучение и развитие, и в новите технологии.

Имате ли специална програма за служители, посредством която те биват допълнително стимулирани за професионалното си развитие?

Всички служители имат възможност да минат през обучителни програми, свързани с изграждане на умения или с придобиване на нова квалификация. Имаме 4 групи в Мениджърската Академия, насочена към средния и старши мениджмънт в компанията. Другите обучения са свързани с развитието на търговски и презентационни умения, бизнес комуникация и др. Организираме курсове за заварчици и мотокаристи, в които могат да се включат всички желаещи да придобият нова квалификация. Подкрепяме и придобиването на нови образователни нива. Имаме служители, които сме включили в магистърски инженерни програми или MBA програми в престижни университети. В допълнение, служителите имат възможност да надграждат знанията си, като се включват в корпоративни проекти, различни от  ежедневната им сфера на дейност. В процес на въвеждане на KAIZEN методологията сме и голяма част от служителите са включени в проекта, както и в програми за обмен на успешни практики с наши международни партньори.

Планирали ли сте иновативни инициативи в областта на човешките ресурси, които да въведете през следващите години и ако да, какви?

Иновативност  е една от трите ключови ценности на TESY. Стараем се да бъдем иновативни и водещи не само в продуктите си, но и в процесите и работата на всеки един от отделите. Разработваме проект за вътрешна комуникация, който е свързан както с нови технологични решения за обмен на информация с производствата, така и с изключително съвременен и функционален дизайн. Друг наш проект е свързан със създадената в TESY детска градина за роботи и обучението за работа с тях не само на служителите на TESY, но и на студенти и ученици от технически специалности.

Участвате активно на чуждестранните кариерни форуми. Какво ви е мнението за тях, успявате ли да намерите подходящи кадри там?

TESY е официален спонсор на кариерните изложения, които се организират от Българския Кариерен Форум в Англия и Германия. Можем да се похвалим с успешни примери на млади хора, които сме срещнали по време на тях и вече са част от нашия екип, развивайки успешна кариера. Имаме и студенти от престижни eвропейски университети, които карат стаж при нас през лятото и в последствие продължаваме дистанционно сътрудничество. Това ни радва, защото ние вярваме в дългосрочното партньорство и знаем колко е важно не само „да запалим искрата“, но и да я поддържаме жива.

Напоследък много компании страдат от липса на кадри и постоянното текучество на такива. Вие сблъсквате ли се с такива проблеми и как ги решавате?

Ние можем да се похвалим с един стабилен екип. 1/3 от екипа на TESY е с над 10 годишен стаж в компанията. За много от нашите служители TESY е първи работодател и те са получили своето развитие в компанията. Като компания, която постоянно се развива и отваря нови представителства в други страни, екипът ни се разраства всяка година, което е и основа да търсим и нови професионалисти, които да се присъединят към компанията.

Имате ли CSR инициативи, в които служителите на компанията се включват активно?

Включваме се в благотворителни инициативи като Друмевите празници, които се провеждат ежегодно в Шумен. Важен за нас проект, в който се включваме като партньор е инициативата: „С колан на задната седалка“. Проектът има образователна цел и е насочена към учениците в начален етап от 1 до 4 клас. Имаме ежегоден баскетболен турнир и футболен отбор, който участва в различни първенства. За втора поредна година взехме участие и в Legion Run!   Имаме и много корпоративни партита и тиймбилдинг инициативи. Обичаме да се забавляваме заедно!

 

Източник: ICAP Magazine