Какво представлява топлообменникът?

Топлообменниците, вградени в бойлера, представляват серпентини, предназначени да оптимизират процеса на нагряване на водата. Вътре циркулира течност, която основно се състои от вода и антифриз. В допълнение, основната функция на топлообменника е да се даде възможност за свързване или интегриране на бойлера в отоплителна инсталация, което увеличава гъвкавостта и техническите възможности на бойлера.

Някои електрически бойлери с марката TESY, в частност тези от продуктовата гама BiLight и ModEco, включват един или два топлообменника, което увеличава скоростта на загряване на водата до 50%.

Тази оптимизация се постига не само благодарение на топлообменника, но и благодарение на действието на патентованата технология, известна като турбулатор. Тя се основава на специфичния дизайн на вътрешността на серпентината, целяща увеличаване на максималния топлообмен по отношение на водата. Благодарение на специфичните перки, разположени по вътрешността на серпентината, ламинарният поток от вода, циркулиращ през него, се активира, ускорява преминаването му и по този начин увеличава топлината, която се предава на водата.

Турбулаторът е включен като елемент във всички високоефективни топлообменници с марката TESY, така че тази оптимизация е винаги обезпечена в процеса на отопление.