TESY се включва в кампания за пътната безопасност на децата

„С предпазен колан на задната седалка“ стартира на територията на Община Шумен на 1 октомври.

Четвъртото издание на ежегодната инициатива за безопасност на децата в автомобилите „С предпазен колан на задната седалка“ стартира на 5 октомври в градовете Шумен, Каспичан и Плиска. Инициативата е на Община Шумен и регионални партньори, сред които и TESY, и е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. 

Инициативата има образователна цел, насочена е пряко към децата и се стреми да привлече вниманието на цялото общество към тяхната пътна безопасност.

През учебната 2018/2019 г. ще бъдат проведени обучения на 2350 деца от 2 до 4 клас на територията на общината. Очаква се близо 90 доброволци от фирми и учреждения в Шумен и региона да се включат в инициативата като се срещнат с децата и  им представят по забавен, интересен и запомнящ се начин информацията за това как безопасно да пътуват в автомобилите. На малчуганите ще бъдат показвани и анимационни филмчета, които обясняват какви заплахи крие возенето без колан и защо винаги трябва да е сложен.

„Основната ни идея е децата да станат инспектори по коланите и да отговарят за поставянето на предпазните средства в семейните автомобили. Така цялото семейство ще е ангажирано с безопасността на пътя“, обясни кметът на Шумен Любомир Христов.

Официалната статистика на Министерството на Вътрешните работи е повече от стряскаща. Към днешна дата на пътя са загинали 467 души, а през изминалата 2017 г. – 682. За 12-те месеца на миналата година у нас са регистрирани 1110 катастрофи със сериозно пострадали деца. 36 са загиналите, като 27 от тях са починали в автомобилите, докато родителите им са ги возили.