Търси
 1. Електрически Бойлери
  1. Какво представляват МАГНЕЗИЕВИЯТ АНОД и АНОДЕНИЯТ ТЕСТЕР?

   Магнезиевия анод представлява вид защита на водосъдържателя на бойлера от "агресивните съставки на водата”, които биха указали вредно въздействие и нарушаване на стъклокерамичното покритие на водосъдържателя. Магнезиевият анод неутрализира тези вредни съставки като отделя магнезиеви йони. Той не е част от бойлера, с течение на времето се изхабява (от 2 до 5 години) и се подменя от сервиз срещу заплащане.

   Анодният тестер представлява устройство което следи живота и нормалното функциониране на магнезиевия анод. Когато анода функционира нормално лампичката на бойлера с аноден тестер свети в зелен цвят, а когато магнезиевият анод приключи своя експлоатационен живот, анодният тестер сигнализира че магнезиевият анод не функционира и трябва да се подмени – лампичката свети в червен цвят.Предназначението на анодния тестер е да сигнализира кога магнезиевият анод е за подмяна.

  2. Какво трябва да знаем когато се извършва стенен монтаж на електрически бойлер?

   При бойлерите с обем от 30 до 150 литра от значение е теглото на уредите и стената към която се закрепват –видът на тухлите (както и тяхното качество и години), дебелина, качество на мазилката, гипсокартон, бетон и др., които ние няма как да оценим. В инструкцията за монтаж указваме минималния диаметър на куките, на които следва да се окачи уредът:„…При монтаж към стана - уредът се окачва за носещите планки монтирани към корпуса му (ако те не са закрепени към него, следва да се монтират чрез приложените болтове). Окачването става на две куки закрепени надеждно към стената (не са включени в комплекта за окачване)…”. Решението за начина на монтажа им към стена е индивиуално за всеки конкретен случай. Клиентът следва да провери за подходящо средство за закрепване при определената дебелина на стената и в специализиран магазин би следвало да му предложат най-подходящия вариант. Трябва да се вземе под внимание теглото на уреда (напълнен с вода). То е отбелязано на етикета на кашона. На база на това ще се определи диаметъра и дължината на средството за закрепване (според неговата товароносимост).

  3. Необходимо ли е да изключваме бойлера, когато той не се използва или не?

   В случая няма верен отговор. Всичко зависи от това кога и колко топла вода ви е необходима. Ако желаете да имате достатъчно комфортна за къпане топла вода, веднага щом се приберте в къщи след дългия работен ден, е по-добре да не изключвате вашият бойлер. Благодарение на вградения термостат, той ще поддържа топла вода до вечерта без да работи на пълна мощност  постоянно и да консумира много електричество. Ако все пак решите да го изключвате през деня, трябва да имате предвид, че колкото и да е добра изолацията, когато нагревателят не е в режим на работа, е нормално да има топлинни загуби (тоест водата да изстине).

  4. Какво представлява фланецът и защо е необходим?

   Фланецът е закрепен към водосъдържателя със 6 болта, позволяващи равномерно разпределение на силата на притискане на уплътнителя. Фланецът се фиксира лесно, без възможност за изместване на уплътнителя спрямо него, както и изместване спрямо водосъдържателя. Това от своя страна гарантира добро уплътняване, без вероятност от протичане в нормални режими на работа.Фланецът се монтира от външната страна на водосъдържателя, което осигурява лесен демонтаж и монтаж при периодично обслужване на бойлера (за отстраняване на котлен камък). За да го демонтирате, Ви е нужен само гаечен ключ N13, след развиването на болтовете фланеца се отваря сам, не са ви необходими никакви допълнителни усилия за да го отстраните и да сервизирате водосъдържателя си.

  5. Има ли разлика между стъклокерамично покритие и емайлирано покритие, и ако има каква е тя?

   Това са две напълно различни технологии за нанасяне на защитно покритие от корозия по вътрешната страна на водосъдържателя на бойлера - в единия случай е стъклокерамичен прах, който се нанася изключително прецизно, в другия случай - течен емайл. Технологията на нанасяне на стъклокерамично покритие е най-съвременната такава и се използва от най-големите производители на бойлери. Тя се характеризира с много голяма прецизност, пълна автоматизираност на процесите (изключено е влиянието на човешкия фактор), като осигурява по-надеждна защита от корозия и по-дълга експлоатация на уреда.

   Любопитно:

   Стъклокерамичното покритие е най-екологично чистото покритие;
   Технологията е изобретена преди около 20 години, като първоначално се е прилагала при защита на топлинните водосъдържатели в космическите кораби;
   Водата в бойлерите със стъклокерамично покритие практически се намира в стъклен съд
   Закупувайки бойлер TESY,Вие си осигурявате не просто топла вода, но чиста топла вода

  6. Защо е необходим предпазен клапан?

   В режим на загряване на бойлера, водата в уреда се разширява и налягането в него се повишава. В този случай предпазният клапан предпазва водосъдържателя от прекомерно високо налягане, като изпуска вода през дренажния си отвор. Така той поддържа максимално налягане вътре в уреда 0,8±0,1 МРа (8±1 bar). Задължително е монтирането на предпазния клапан, както е описано в инструкцията, предоставена с уреда. Също така в инструкцията за експлоатация е посочено че е нормално да изтича вода от дренажният отвор на клапана. Това че изтича вода от него в режим на загряване означава, че той изпълнява функцията си. Това не е основание за подмяна.

  7. Какво представлява външният терморегулатор и какво означават различните степени на настройка?

   Външният терморегулатор е устройство, което позволява бързо и лесно да бъде регулирана температурата,до която нагревателният елемент загрява водата в бойлера.Чрез позициониране на врътката ние определяме, кога термостатът да изключва и съответно контролираме работата на нагревателния елемент.Различните модели имат различни термостати.

  8. Какво означават различните температурни режими на терморегулатора?

   Терморегулаторите имат 4 температурни режима:

   - ПРОТИВ ЗАМРЪЗВАНЕ - използва се в случаите, когато уреда не се използва дълго време, външната температура е отрицателна и има опасност от замръзване на водата в бойлера. Благодарение на този режим терморегулатора поддържа температура на водата в бойлера от 7 - 10 градуса целзий, което не позволява тя да замръзне и съответно да нанесе непоправими щети на уреда.

   - ЛЕТЕН режим - използва се през лятото, когато нуждата от много гореща вода е значително по-ниска от тази през зимата. Терморегулаторът изключва нагревателния елемент при по-ниски температури и по този начин спестява излишен разход на електрическа енергия.

   - ЗИМЕН режим - използва се през зимата, когато нуждата от максимално количетсво гореща вода е най-голяма. Този режим е така изчислен, че доставя достатъчно гореща вода и същевременно съхранява живота на електрическата част и водосъдържателя.

   - АНТИБАКТЕРИАЛЕН режим - използвайки този режим, водата в бойлера ще се загрява до максимално възможните стойности. Този режим не е препоръчително да се използва постоянно, защото съкратява живота на ел. частите и на водосъдържателя. Препоръчително е да използвате този режим когато дълго време не сте ползвали уреда (седмица, месец и повече) с цел да унищожите всички микроорганизми, които биха могли да се появат във водатапрез това време.

  9. Какво е турболатор?

   Tурболаторът представлява вграден по цялата дължина на серпентината елемент със специфични отвори, проектиран да разбива линейния поток на циркулиращия флуид в самата серпентина. По този начин се усвоява пълноценно енергията на вътрешните температурни слоеве на флуида, отделена при принудителния сблъсък на целия обем на потока със стените на серпентината. Този процес се характеризира със завихряне на потока в серпентината и максимално усвояване на енергията на топлоносителя. При наличие на турболатор се увеличават топлотехническите характеристики на бойлера – увеличена мощност на серпентината (до 26%), по бързо загряване на обема на бойлера (до 32 %), увеличен дебит на горещата вода в проточен режим (до 40%).Турболаторът е внедрен за моделите до 150 литра.

  10. Какво е термопокет?

   Това е технологичен отвор на водосъдържателя на бойлерите със серпентина, в който се монтира гилза за термосензор/датчик за температура/. Термосензорът подава информация за температурата на водата в тази зона на бойлера към управляващ контролер /диференциален регулатор за слънчева система, газов котел с електронно управление и др./.Наличието на термопокет улеснява значително автоматизацията на слънчевите и отоплителни системи. Техния брой зависи от броя на енергиите които може се комбинират в един бойлер/брой серпентини/, зоните на тяхното топлоотдаване и спецификата /приложенията/ на самите уреди.